Setuza opět neplatí, Agrofert jí přestal dodávat řepku

Ústí nad Labem - Obchodník se zemědělsko-potravinářskými komoditami Agrofert přestal dodávat přednímu českému výrobci olejů a biopaliv - firmě Setuza - řepku olejnou, která pro ni představuje jeden ze základních výrobních vstupů. Na vině přerušení dodávek je podle Agrofertu neuhrazení faktur za zhruba 200 milionů korun. Existenci dluhu zpravodajskému portálu ČT24 potvrdila i mluvčí Setuzy Marie Logrová.

Výroba Setuzy zatím nestojí, protože Agrofert je jen jedním z asi desítky dodavatelů. Přesto se již tento týden sejdou k jednání špičky obou firem a pokusí se neuspokojivou situaci vyřešit. „Je to náš obchodní partner a máme zájem s ním spolupracovat dál,“ vysvětlila důvod schůzky Logrová, která však kategoricky odmítá, že by se jednalo o závažný problém. „Já to vidím jako standardní obchodní případ,“ dodala.

Setuza neplatí, kde se dá

Agrofert ale není jedinou firmou, která na Setuzu útočí kvůli dluhům. Loni v září musel ústecký potravinářský podnik přerušit výrobu, protože mu společnost Energy Ústí nad Labem odstřihla dodávky tepla. V lednu Setuza na poslední chvíli odvrátila hrozící konkurz, jehož vyhlášení žádal Chemoprojekt. Důvodem byly neproplacené faktury za 3,5 milionu korun.

Přední český výrobce olejů se potýká s vážnými ekonomickými problémy již řadu let. Jejich nejvážnějším důsledkem je neustále se prohlubující  ztráta hospodaření, která loni dosáhla 1,85 miliardy korun.

Vydáno pod