Drahá ropa zatím ceny letenek nepoznamenala

Praha - Přestože se ceny pohonných hmot v posledních týdnech šplhají stále na nové rekordy, evropské aerolinky zatím letenky nezdražují. Odborníci nad jejich počínáním kroutí hlavou. Upozorňují, že zdražování letenek se český turista v dohledné době pravděpodobně nevyhne.

„Zatím se zdá, že letecké společnosti vyčkávají se zdražováním. Paradoxně, v současnosti na začátku letní sezony jsou ceny letenek na nejnižší možné úrovni,“ říká výkonná ředitelka distribuční společnosti Asiana Šárka Litvinová. „Pro nás prodejce je to záhadou,“ dodává.

Důvodem neochoty leteckých dopravců promítnout rostoucí náklady do cen může být silná konkurence. Spolu rozmachem letecké dopravy totiž vzrostl také počet aerolinií. Úspěšně prodávat se přitom daří pouze levnější letenky. Zájem o první a byznys třídu v letadlech byl letos v březnu vůbec nejnižší za posledních pět let.

Letecké společnosti budou podle Litvinové nakonec přeci jenom  nuceny zdražovat. Se zvyšováním starých a zavádění nových poplatků už začaly aerolinky ve Spojených státech. Například cestující využívající služeb American Airlines musejí nově připlácet za veškerá zavazadla přepravovaná v zavazadlovém prostoru.

Ceny ropy na světových trzích vzrostly od začátku roku o více než 40 procent. V současnosti se barel klíčové suroviny prodává za víc než 130 dolarů. Podle prognózy banky Goldman Sachs by se v příštích dvou letech mohly vyšplhat až na 200 dolarů za barel.