ČSOB vede nad českým státem v arbitrážích 9:1

Praha - ČSOB vyhrála další z arbitráží vedených proti ministerstvu financí (MF). Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR ji přisoudil vítězství ve dvou sporech o proplacení pohledávek za společnostmi Detax a Autex centrum v objemu několika desítek milionů korun. Informaci přinesl deník E15. V řízení jsou i další soudní spory státu s bankou.

„Jednalo se o pohledávky bývalé IPB postoupené na České konsolidační agentuře (ČKA) v rámci sanace podniku IPB,“ sdělil deníku mluvčí banky Ivoš Měšťánek. Podle MF se jedná o rutinní dořešování převodu a uznávání pohledávek, které ČKA získala při oddlužování a záchraně bank. „Obvykle se jedná o to, zda pohledávka existuje, či nikoli. Pokud soud uzná, že ano, stát ji podle smlouvy o zárukách proplácí. Takových sporů je řada, a to nejen s ČSOB,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Za uplynulé dva roky banka vyhrála devět sporů, jen jednou dal soud za pravdu ministerstvu. MF se s bankou pře o řadu pohledávek. „Spory vedené proti ČSOB mají hodnotu 2,1 miliardy,“ uvedl Haas. Banka nechce výši dluhů komentovat. „K probíhajícím sporům se nevyjadřujeme,“ řekl Měšťánek.