Francie otevře svůj trh práce, i pro Čechy

Paříž/Praha - V druhé polovině roku padne další překážka jednotného trhu Evropské unie. I Češi budou moci volně pracovat ve Francii. Doposud Francie uplatňovala výjimku na nové členské země EU. O plánovaném prolomení bariér informoval EU Observer s odkazem na článek v dnešním vydání French Daily. Doposud byli zájemci o práci ve Francii z řad cizinců nuceni podstoupit zdlouhavou administrativní proceduru, často s odmítavým závěrem. Určitá benevolence byla namířena vůči kuchařům, číšníkům a počítačovým odborníkům.

French Daily informuje o záměru francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho oznámit při zítřejší návštěvě Polska plán na kompletní uvolnění pracovního trhu během francouzského unijního předsednictví. Jde tak o téměř roční posun limitu, který byl původně určen až na květen 2009 pro vybrané země včetně České republiky.

Pracovní trh EU je stále regulován vůči východním gastarbeiterům v Německu, Rakousku, Dánsku a Belgii. Němci se nechali nedávno slyšet, že budou dělat vše pro udržení až toho nejzazšího termínu, tedy roku 2011.