Německo schválilo nový zákon o Volkswagenu

Berlín - Německá vláda dnes schválila revidovanou verzi osmačtyřicet let starého zákona o Volkswagenu, který má automobilku chránit před nepřátelským převzetím. Německo bylo nuceno zákon změnit, protože Evropský soudní dvůr loni rozhodl, že zákon brání volnému pohybu kapitálu, a porušuje tak pravidla Evropské unie. Ani nová verze však zřejmě neodstranila všechny sporné body.

Německá ministryně spravedlnosti Brigitte Zypries (SPD) potvrdila, že i podle nové legislativy musí být velká strategická rozhodnutí v automobilce schválena více než 80procentní většinou. Spolková země Dolní Sasko by tak stále měla nad automobilkou kontrolu, jelikož vlastní více než 20 procent akcií VW.

Evropská komise zopakovala své varování, že podnikne další právní akce
proti Berlínu, pokud nebude nová verze zákona uspokojivá. Automobilka Porsche, s 31 procenty největší akcionář VW, podala žalobu požadující zrušení zákona. Komise má zároveň do 18. června rozhodnout, zda povolí navýšení podílu Porsche na více než 50 %. Pro stuttgartskou automobilku jsou plány na převzetí Volkswagenu důležité, protože by tak větší výrobní diverzitou získala výhodnější podmínky pro čerpání emisních povolenek.

Na Dolní Sasko nedávno zatlačil jeho bývalý premiér a současný federální ministr životního prostředí Sigmar Gabriel (SPD), aby zvýšilo svůj podíl ve VW na 25 procent. Tím by blokovací právo získalo na základě obecně platných německých zákonů.

Miroslav Ševčík z Liberálního institutu nevidí důvod, proč by měl stát držet podíly v automobilovém průmyslu. „Je smutné, že jeden ze základních kamenů EU, tedy volný pohyb kapitálu, je porušován jedním z jejích zakládajících států,“ podotýká. Ať spor dopadne jakkoli, investice do Škody Auto to podle Ševčíka neovlivní.

Volkswagen je největším evropským výrobcem automobilů, loni jich prodal celkem 6,2 milionu a do roku 2011 plánuje dosáhnout celosvětového prodeje osmi milionů vozů ročně. V prvním čtvrtletí letošního roku automobilka meziročně zvýšila čistý zisk o 26 procent na 929 milionů eur (přes 23 miliard Kč).