Greenspan: Stále to vypadá na recesi

Washington - Riziko recese americké ekonomiky stále trvá, i když některá statistická data vyznívají optimisticky. Pokles produktivity země ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích je stále velmi pravděpodobný. V rozhovoru s britským listem Financial Times (FT) to řekl bývalý předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed) USA a respektovaný makroekonom Alan Greenspan.

„Ta pravděpodobnost se poněkud snížila a pravděpodobnost skutečně hluboké recese podle mě klesla velmi výrazně,“ připustil někdejší šéf Fedu. Jeho komentář je ale v rozporu s tím, co říká část analytiků. Ti s odvoláním na příznivější statistiku někdy pravděpodobnost recese už zcela zavrhli a nyní spoléhají, že Spojené státy se recesi úplně vyhnou.

Greenspan řekl, že zatím nelze odhadovat, zda je finanční krize u konce a situace se už bude jen zlepšovat. Záležet bude totiž hlavně na tom, jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí. U nich Greenspan očekává proti hodnotám z února pokles ještě asi o deset procent, takže celkový propad z maxima by se prohloubil na 25 procent.

Pokud ovšem bude ekonomika příliš slabá a trh nebude adekvátně reagovat, mohou se ceny nemovitostí snížit ještě o dalších pět procent, řekl. Tak výrazný pokles cen už citelně snižuje hodnotu nemovitosti, která ve většině případů slouží jako zástava za poskytnutý hypoteční úvěr.

Recese se definuje jako období minimálně šesti měsíců, kdy klesá hrubý domácí produkt (HDP). V USA ve čtvrtém čtvrtletí loňského a v prvním čtvrtletí letošního roku ekonomika rostla tempem 0,6 procenta ročně, takže definice recese prozatím splněna není. Za růstem ale stojí především tvorba zásob, takže statisticky se recese může projevit až později.