Od června čekají řidiče změny povinného ručení

Praha - Dvě významné změny chystají od června české pojišťovny pro své nové klienty. Místo dosavadních dokladů o povinném ručení budou vlastníkům vozů vydávat zelené karty a u nových pojistek odpovědnosti za provoz vozidla zvýší minimální limit za věcné škody a ušlý zisk z 18 na 35 milionů Kč. Všechny velké pojišťovny ale ujišťují, že tyto kroky nepovedou k vyšším cenám.

Změny si vynutila legislativa, která vstupuje v platnost 1. června 2008. Podle ní musí nyní minimální limity pojistného plnění činit nejméně 35 milionů Kč nejen pro škodu na zdraví nebo úmrtí na každého poškozeného, ale i pro škodu na věci nebo ušlý zisk pro všechny poškozené v rámci jedné pojistné události. „Navýšení limitů pro nynější smlouvy musí být provedeno do 1. června 2012,“ dodal mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Druhou významnou novinkou jsou takzvané zelené karty, které nahradí dosavadní identifikační karty povinného ručení. Zelené karty dosud řidiči potřebovali pouze pro cesty do zahraničí, nyní budou moci tyto mezinárodní karty předložit i během běžné silniční kontroly. Karta bude vydávána přímo při sjednání pojištění. „Stávající pojištěnci, kteří zelenou kartu nemají, ji obdrží nejpozději do konce letošního roku,“ podotýká mluvčí ČSOB Pojišťovny Jitka Polívková.

Nový zákon má dále zajistit snadnější dovoz ojetých vozů ze zahraničí. Po zakoupení vozu v zahraničí je možné na základě identifikačního čísla vozidla (VIN) uzavřít „české“ povinné ručení. Do 30 dnů však musí dovozce či nabyvatel stihnout registraci v ČR, tedy českou poznávací značku a technický průkaz.

Legislativní změny také přináší vyšší pokuty související s pojistným. Limit pokuty za provozování vozidla bez povinného ručení se od června zvyšuje z 20 na 40 tisíc Kč. Za neodevzdání státní poznávací značky do depozita bude nyní hrozit vlastníkovi pokuta 2500 - 20 000 Kč, dosud to bylo maximálně 10 000 Kč. Pokud řidič při silniční kontrole nepředloží
doklad o pojištění, může dostat pokutu 1500 - 3000, v blokovém
řízení pak do 1500 korun. Dosud by zaplatil nejvíce 1000 korun, resp. 500 korun v blokovém řízení.

Samotné pojišťovny se navzdory množství změn a navýšení ručení za škody ke změnám sazeb pojistného nechystají. Shodně to potvrdili mluvčí České pojišťovny, Allianz, ČSOB Pojišťovny a Kooperativy.