Indonésie opustí OPEC

Jakarta - Byť ceny ropy v posledních dnech padají zpět k 130dolarové hranici za barel a mohly by být katalyzátorem klidu mezi vypjatými vztahy exportních ropných zemí, vývozci ropy sdružení v cenovém kartelu OPEC řeší v poslední době řadu půtek o budoucí strategii. Indonésii došla trpělivost a ústy ministra energetiky země oznámila brzké odstoupení ze skupiny. Důvodem je skutečnost, že Indonésie už vlastně ani není exportní zemí a přítomnost v kartelu znamená pro zemi jen náklady za členské příspěvky.

„Delší dobu nejsme vývozcem ropy, a nemá tak pro nás smysl v kartelu nadále zůstávat,“ oznámil to dnes ministr energie a přírodních zdrojů Purnomo Yusgiantoro. Členství země v kartelu vyprší v letošním roce.

Indonésie je jedinou zemí z oblasti Asie a Tichomoří, která je členem ropného kartelu. Její produkce však v posledních letech klesá kvůli stárnoucímu zařízení a nízkým investicím. Ropné firmy odrazuje od investic do výzkumu a těžby ropy rozšířená korupce a nedostatečný právní systém.

Myšlenka, že jediná asijská země odejde z kartelu, visí ve vzduchu již několik let. V roce 2005 skupina poradců doporučila vládě, aby odešla z kartelu, částečně kvůli finančním nákladům členství. Analytici dodávají, že Indonésie měla odejít z 13členného kartelu již dávno, protože je čistým dovozcem ropy, což je v rozporu se zájmy skupiny. Dovozci si přejí, aby byly ceny ropy co nejnižší, naopak vývozci si přejí ceny vysoké, napsaly agentury AP a Reuters.

V 90. letech z OPEC odešly Ekvádor a Gabon s poukazem na vysoké příspěvky a relativně nízkou vlastní produkci. Ekvádor však loni členství opět obnovil. Většina členů OPEC jsou ropné země Blízkého východu. V členských zemích OPEC se nachází 60 až 70 procent zjištěných světových zásob ropy.