Slovenská koruna pokračuje v napodobování české sestry

Bratislava - Očekávané zavedení eura na Slovensku stále pozitivně působí na slovenskou korunu. Dnes měna poprvé v historii překonala hranici 31 SKK za euro. Během dne posílila až na 30,65 koruny za euro. Odpoledne svůj kurz mírně korigovala a skončila na hodnotě 30,70 SKK/EUR. Odborníci přitom předpovídají, že posilování není zdaleka u konce.

Slovenská koruna má pro další zisky stále ještě prostor. Podle dealera Tatra banky Borise Somorovského může brzy zpevnit na 30,80 koruny za euro. Nedosažitelná není ani hodnota 30,126 SKK/EUR, tedy spodní hranice centrální parity. Od té se podle Maastrichtských kritérií měna země usilující o přijetí eura nesmí odchýlit o více než 15 procent oběma směry. Po posílení na nové maximum se slovenská koruna od stanovené parity vzdálila již téměř o 13 procent.

Centrální parita slovenské koruny v současnosti činí 35,4424 SKK/EUR. Rychlé posilování měny nastartovalo na začátku května rozhodnutí Evropské komise, ve kterém schválila žádost Slovenska o přistoupení k eurozóně od ledna 2009.

Vstup Slovenska do eurozóny, příští týden zřejmě podpoří i ministři financí Evropské unie. „Ministři sdílí hodnocení (Evropské) komise, podle kterého Slovensko dosáhlo právní kompatibility a vysokého stupně udržitelné konvergence, takže splňuje nezbytné podmínky pro přijetí eura,“ píše se v návrhu, který ministři zašlou vedoucím představitelům svých zemí. Dnes ho získala agentura Reuters. Oznámení ministrů by mohlo mít na slovenskou měnu podobný vliv jako předchozí rozhodnutí komise.