Rozpočtové deficity budou více krýt eurobondy

Praha - Ministerstvo financí (MF) dostálo slibu, že svou politikou bude dělat všechny myslitelné kroky k nevyvolání nadbytečných poptávek po korunách, které by vedly k posilování české měny. Proto nebude chtít na své dluhy půjčovat koruny, ale stále více bude hledat jiné měny. V nejbližší době počítá s vydáním dluhopisů v eurech.

Na dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru s informací přišel vrchní ředitel Správy státního rozpočtu MF Bohdan Hejduk. Konkrétní čísla ani termíny neuvedl, řekl jen, že ministerstvo novou emisi připravuje a v těchto dnech ji představuje na hlavních evropských finančních trzích.

Boj se silnou korunou ale není jediný důvod větší chuti po devizách. Očekávání úředníků jsou taková, že úrokové sazby v České republice budou stoupat, v eurozóně půjdou opačným směrem. „Ukazuje se, že prodej dluhopisů na domácím trhu naráží na určitou, nechci říci přímo dohodu komerčních bank, ale na jejich určitou politiku ve vztahu ke státním dluhopisům,“ přidal Hejduk.

Předseda výboru Bohuslav Sobotka podotkl, že díky posilování kurzu koruny může být tento instrument pro stát výhodný. Česká republika má před sebou podle něj zhruba pět let, kdy by mohla vydávat dluhopisy v eurech. „Zdá se, že trend posilování kurzu před vstupem do společné měny může být ještě docela zajímavý,“ podotkl.