Barbie se mračí na Bratz

Riverside - Na první pohled jsou si desetipalcové panenky velmi podobné. Byť je mezi nimi několikagenerační rozdíl, v druhém pohledu vás napadne, nepochází-li obě z designérské dílny jednoho člověka. U nás méně známá postavička se jménem Bratz společnosti MGA Entertainment má prý duchovního otce téhož, který pracoval ve společnosti Mattel a tvořil oblíbenou Barbie v době, kdy pro MGA zplodil Bratz. A to mu smlouva výslovně zakazovala. Domněnku má teď ve prospěch Mattelu rozhodnout soud.

Podle Mattelu MGA tajně koupila návrh jejího bývalého zaměstnance Cartera Bryanta na inovaci Barbie. Panenka Bratz se později stala prodejním hitem a Barbie ztrácela své místo na slunci.

„Téměř rok designér pracoval na panence, kterou nazval Bratz. MGA ho hned nenajala. Vypracovali design módní panenky za využití zdrojů a personálu Mattelu,“ uvedl před soudní porotou v kalifornském městě Riverside právní zástupce Mattelu John Quinn.

Podle Quinna Bryant pracoval na konceptu panenky v době, kdy byl zaměstnancem Mattelu a podepsal dohodu, že cokoliv vymyslí, bude patřit jeho zaměstnavateli. Žaloba má však nejméně jedno hluché místo. Bryant pracoval ve firmě od září 1995 do dubna 1998. Poté se do firmy znovu vrátil v lednu 1999 a opustil ji v říjnu 2000. Podle firmy MGA vynalezl panenku s velkou hlavou v roce 1998, právě v osmi měsících, kdy pro Mattel nepracoval.

Žalobě teď čelí jak sám Bryant, tak MGA. Ta se ale už připravuje na odvetný soud o miliardu dolarů za poškození pověsti.