Coface: Vypukla globální dlužnická krize

Praha - Platební morálka po celém světě klesá. Případy nesplacení pohledávek vzrostly za první čtyři měsíce roku 2008 meziročně o více než 45 procent. Světovou ekonomiku zasáhla kreditní krize. S tvrzením dnes přišla společnost Coface, jeden ze světových lídrů v pojištění pohledávek.

Během prvních čtyř měsíců letošního roku nezaplatily firmy po celém světě o 45 procent více pohledávek než ve stejném období loni. V letech 2001 až 2002, kdy svět bojoval se zatím poslední kreditní krizí, meziroční nárůst platebních selhání dosáhl pouze 30 procent. „Tato čísla ukazují na to, že máme tu čest bojovat s krizí solventnosti, nikoliv jen s likviditními problémy,“ potvrdil závěry Coface analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Současná dlužnická krize bude podle Coface již pátou v pořadí od ropných problémů v 70. letech, které musí svět čelit. Neměla by ale patřit k těm nejvážnějším. Ve srovnání s tou z počátku tisíciletí by nakonec mohla dopadnout lépe.

Coface již na začínající krizi zareagoval snížením ratingu, který měří riziko platebních selhání, u sedmi průmyslových odvětví. Jedná se o elektronické komponenty, papírenství, distribuci, výrobu automobilů, veřejné služby, leteckou dopravu a textil. Snížení je pro některá odvětví platné v celosvětovém měřítku a pro jiná pouze v USA nebo v západní Evropě.

Společnost Coface monitoruje hlášení z 65 zemí světa. Jejích služeb, které zahrnují pojištění pohledávek, hodnocením bonity podniků, správu a inkasa pohledávek a faktoring, využívá přes 45 procent z 500 největších světových korporací.