Slovenská koruna má novou centrální paritu a posunuje rekord

Brusel - Slovenská koruna může dále posilovat. Má novou centrální paritu v rámci mechanismu ERM II, jehož členem musí být zájemce o přistoupení k eurozóně dva roky před plánovaným vstupem. Nová výchozí hodnota koruny je 30,126 SKK/EUR, leží tedy téměř o 18 procent výše než původní střední hodnota. Kurz slovenské měny by se nyní měl pohybovat v rozmezí 15 procent od centrální parity oběma směry.

Slovenská koruna začala na posun centrální parity ihned reagovat. Krátce po dnešním zahájení obchodování přeskočila včerejší rekord 30,65 koruny za euro a vzrostla až na 30,08 SKK/EUR. Potvrdila tak trend poslední doby, který slovenskou centrální banku a Evropskou unii k posunutí ukazatele přiměl.

Posunutí centrální parity má zcela konkrétní dopad na slovenské občany. Čím silnější bude koruna před přijetím eura, které je naplánováno na 1. ledna 2009, tím výhodnější bude výměna peněz pro obyvatele Slovenska. Výměnný kurz stanoví ministři financí EU začátkem července. Slovenská vláda si přeje kurz co nejsilnější a změna parity vychází tomuto požadavku vstříc, i když Evropská komise jakoukoliv souvislost popírá.

„Toto rozhodnutí nijak nepředjímá rozhodnutí Rady EU (o přijetí země do eurozóny),“ zdůraznila komise v odůvodnění ke změně parity. Prostor k posílení koruny je poměrně velký. Fluktuační pásmo v rámci mechanismu ERM II má nyní mezní hodnoty nastavené na 34,6449 koruny za euro a 25,6071 koruny za euro.

Příliš rychlé posilování koruny by ale nemuselo představovat pro slovenskou ekonomiku přínos, naopak by mohlo poškodit slovenský průmysl a export. „Podle našich odhadů se kurz, který je ještě únosný a nenarušuje konkurenceschopnost slovenských podniků, pohybuje i pod 30 korunami kolem 28,70 koruny za euro,“ specifikoval limity posilování slovenské měny v rozhovoru pro ČT24 hlavní ekonom ING Wholesale Banking Vojtěch Benda.

O možné změně centrální parity se v odborných kruzích spekulovalo již delší dobu. Jedná se v pořadí již o druhé posunutí klíčového ukazatele. Loni v březnu se posunul o 7,8 procenta z původní hodnoty 38,455 korun. K podobnému kroku se v minulosti odhodlalo například Irsko či Řecko.