Nabídku komoditních burz obohatí potraviny i drahé kovy ze státních zásob

Praha - Stát se chce zbavovat hmotných rezerv. V nejbližší době prodá produkty za 4 až 6 miliard korun. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15. I když o konkrétní podobě prodeje není zatím rozhodnuto, Státní správa hmotných rezerv (SSHR) považuje za nejreálnější nabídnout zboží prostřednictvím komoditních burz. Transakce si ale vyžádá velkou obezřetnost, aby nedošlo k poškození zemědělců.

Hmotné rezervy musí stát držet na skladech kvůli potravinové a energetické bezpečnosti. Produkty ale mají pouze omezenou životnost a jejich cyklus obnovy se uzavírá právě nyní. SSHR proto začne v dohledné době prodávat velké množství obilí, masa, masových konzerv, bavlny, drahých kovů a dalších komodit. „Cíl je jasný - maximální zpeněžení a transparentnost prodeje,“ řekl deníku E15 předseda SSHR Ladislav Zabo. 

Pustit na trh velké množství komodit ale nebude jednoduché a ministerstvo průmyslu a obchodu ho bude muset ještě projednat s Evropskou komisí. Existuje totiž zvýšené riziko, že by prodej mohl narušit trh. Kdyby k tomu došlo, mohla by komise Česko pokutovat. „Sami bychom neradi podtrhávali zemědělcům cenu pšenice, aby cena, kterou očekávají, najednou byla někde úplně jinde,“ upozornil Zabo. Jaké množství komodit hodlá SSHR prodat, nesmějí úředníci zveřejnit. 

Rezervy ropy porostou 

Zatímco potravin, drahých kovů a bavlny se chce stát zbavovat, plánuje zvětšení rezerv ropy a ropných produktů. Obvykle skladuje množství nutné pro devadesátidenní potřebu, rychlý růst cen strategické suroviny ho ale nutí ke změně postoje. „Chceme ještě letos nakoupit sto tisíc tun ropy a některých jejích produktů,“ nastínil podrobnosti záměru Zabo. Původně stát podobný krok plánoval až na příští rok.