Na developerských projektech se dá snadno vydělat

Praha - Rostoucí ceny českých bytů umožnily spekulantům snadno vydělat na velkých developerských projektech. Zatímco dříve rostly především ceny pražských bytů, nyní již hrají prim severní Čechy a Morava. Stále více lidí si navíc pořizuje byty do osobního vlastnictví, hypoteční trh je však zatím zdravý.

Až 5 procent lidí, kteří si koupili v developerském projektu byt, ho se ziskem prodalo. Umožnila jim to stále vyoká poptávka po bydlení, ceny bytů v uplynulých třech letech vzrostly v průměru o 15 procent. Podle expertů však už ceny nemají kam růst, proto se další spekulace nemusí vyplatit.

V budoucnu bude výhodné investovat spíše do mimopražských nemovitostí. V Praze, narozdíl od dříve levnějších regionů, jako například ústecka, již ceny nerostou tak rychle. „Cenový rozdíl se bude dorovnávat, nikdy se však nesrovná,“ tvrdí Petr Dufek z ČSOB.

Developerským společnostem se další prodej bytů před kolaudací nelíbí. Jsou to však sami developeři, kteří v nejistotě nastavují nízké ceny pro zákazníky, kteří byty kupují včas. „Je to prostá spekulace v dobrém slova smyslu,“ tvrdí Jan Borůvka z Asociace realitních agentur. Spekulanti jsou totiž ochotni podstoupit takovou míru rizika, která je pro developery, prodávající stovky bytů, nepřijatelná.

Na spekulacích ale prodělává i stát. Jelikož jde při prodeji před kolaudací o pouhé postoupení smlouvy, odpadá daň z převodu nemovitostí.

S rostoucí nabídkou bytů a deregulací nájemného začíná čím dál více lidí uvažovat o koupi vlastního bytu, před nájemným preferují hypotéku. Krize na hypotečním trhu, podobná té americké, však podle odborníků Česku nehrozí. „U nás trvá hypoteční boom teprve pět až sedm let, navíc si tu lidé umějí spočítat, co si mohou dovolit a co ne,“ uklidňuje Petr Dufek.