Španělští rybáři varují před zánikem svého odvětví, vyšli do ulic

Madrid - Přestože cena ropy v posledních dnech mírně klesá z historického maxima nad 135 dolary za barel, kterého dosáhla minulý týden, po Evropě se šíří vlna protestů proti zdražování pohonných hmot. K Francouzům, Britům a Italům se dnes připojili i španělští a belgičtí rybáři. Španělé tvrdí, že rychlé zdražování pohonných hmot je pro jejich odvětví likvidační.

Upozornit na problémy se zdražováním pohonných hmot přišlo dnes v Madridu před ministerstvo životního prostředí asi 5 000 lidí. Po vládě požadují nalezení efektivního řešení a započetí dialogu s odboráři. 

Španělé varují před nebezpečím rychlého zdražování pohonných hmot. Cena nafty, na kterou jezdí jejich lodě, za posledních pět let vzrostla o 300 procent, za vylovené ryby ale odběratelé platí posledních 20 let stále stejně. Rybáři se tak při každém vyplutí na moře propadají hlouběji a hlouběji do ztráty. Pokud jim stát nepomůže, mohlo by to vést i k zániku celého odvětví.

Protesty otřásly i Belgií

V Belgii se sice stávkující rybáři narozdíl od Španělska počítali spíše na desítky, vláda se s nimi přesto snažila vést dialog. Vlámský kabinet nabídl pomoc při výměně techniky za úspornější. Tímto způsobem je podle něj možné ušetřit až 30 procent paliva, což by zhoubný dopad zdražování pohonných hmot výrazně snížilo.

Evropská unie rybářům pomoci nehodlá

Evropská komise nepočítá s tím, že by rybářům sužovaným růstem cen ropy finančně pomáhala. Eurokomisař zodpovědný za rybolov Joe Borg dnes prohlásil, že dotace by rybářům stejně nepomohly a naopak by ještě zhoršily dopady krize v budoucnu. Zvyšování kvót na lov ryb připustit rovněž nechce, protože by to vedlo k devastování moří, úbytku živočichů a následně i likvidaci celého rybolovného odvětví.

Jediný krok, který komise připouští je individuální pomoc jednotlivých členských států. Pokud se k ní nějaká země rozhodne, Evropská komise ji schválí. Tento příslib je velmi důležitý, jelikož bez jejího souhlasu nelze jakoukoliv dotaci poskytnout. Nabídky zřejmě využije Francie, která chce svým rybářům dát 100 milionů eur.