Česku se blýská na lukrativní zakázky „z vesmíru“

Praha - Turistické lety do vesmíru představují velmi výnosný byznys. Přiživit by se na něm již příští rok mohly i české firmy. Česká republika se totiž stane členem Evropské kosmické agentury, a dostane tak přístup k mnohamiliardovým zakázkám.

„Evropská kosmická agentura garantuje zisk osm procent z každého vesmírného projektu,“ vysvětluje výhody, které zapojení do evropského vesmírného projektu českým firmám přinese, ředitel Elvolvsys systém consulting Richard Sysala. Investice do vesmíru chce navíc podporovat i vláda. 

Lukrativních zakázek nabídne Evropa celou řadu. Chce totiž konkurovat americkému projektu vesmírné turistiky a připravuje turistickou vesmírnou loď, která bohaté zájemce vynese až 100 kilometrů nad zemský povrh. První zákazníci by mohli jejích služeb využít již v roce 2012.

Jako první vesmírný turista vstoupil do dějin v roce 2001 Američan Denis Tito, který ve vesmíru strávil sedm dní. Do kosmu se dostal na palubě ruské lodi Sojuz a za sedmidenní výlet mimo rodnou planetu zaplatil 20 milionů dolarů. V přepočtu ho každá minuta dovolené stála téměř 45 tisíc korun.