RWE prodá síť pro přepravu plynu

Brusel/Frankfurt - Německá energetická společnost RWE prodá svou síť pro přepravu zemního plynu v Německu. Ta měří více neč čtyři tisíce kilometrů. Tímto krokem chce RWE urovnat antimonopolní vyšetřování, které vede Evropská komise a které by mohlo vyústit k vyměření vysoké pokuty. Uvedly to firma i Evropská komise.

„RWE bude nyní zavázána k prodeji své sítě pro přepravu plynu v Německu nezávislé třetí straně během dvou let,“ informovala společnost. Komise tento příslib uvítala s tím, že jej chce po konzultacích s konkurencí a zákazníky přijmout jako právně závazný. „Komise (poté) nebude pokračovat v antimonopolním vyšetřování,“ dodala.

Skupina RWE je mimo jiné největším obchodníkem se zemním plynem v České republice. Koncern v tuzemsku ovládá 21 společností, mezi něž patří regionální prodejci a distributoři, tranzitní společnost RWE Transgas Net a RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky.

Další německý energetický gigant E.ON již v únoru uvedl, že je připraven prodat svou síť pro přenos elektrické energie a některá další aktiva, aby urovnal antimonopolní spory s Evropskou komisí. E.ON působí rovněž v České republice, kde dodává elektřinu a plyn zejména domácnostem na jihu Čech a Moravy.