Stát prodá letiště přímo, očekává 100 miliard

Praha - Vláda na dnešním jednání schválila jako nejlepší způsob privatizace pražského letiště přímý prodej stoprocentního balíku akcií strategickému partnerovi. Ten by měl státu zaplatit nejméně 100 miliard korun. Nový majitel by měl být znám nejpozději ve druhé polovině příštího roku.

Kabinet dnes také pověřil ministerstvo financí, aby vybralo hlavního konzultanta pro privatizaci letiště. Jeho úkolem bude mimo jiné hodnotit nabídky jednotlivých uchazečů. Takzvaným malým poradcem byla společnost Credit Suisse. Ta také ministerstvu doporučila přímý prodej jako nejlepší způsob odstátnění letiště.

Konečnou prodejní cenu letiště v pražské Ruzyni by dále zvýšilo uzavření dohody o prodeji pozemků pro plánovanou novou přistávací dráhu. Ministr dopravy Aleš Řebíček však v neděli překvapivě popřel, že by se stát se současným vlastníkem potřebných parcel, česko-slovenskou finanční skupinou Penta, na jejich odkupu již dohodl. Také Penta přitom figuruje v seznamu zájemců o koupi letiště.

Privatizace pražského letiště je považována za jednu z největších investičních příležitostí v oboru. Je největším vzdušným přístavem v rámci nových členských zemí Evropské unie. V loňském roce odbavilo bezmála 12,5 milionu cestujících, letos by mělo přes jeho brány podle odhadů projít víc než 13 milionů lidí.

Řebíček odhaduje, že vybudování nové ranveje by zvýšilo kapacitu letiště na 40 až 50 milionů cestujících ročně. Se stávající kapacitou letiště loni vydělalo 1,1 miliardy korun, o 14 procent více než v předcházejícím roce.

O pražské letiště se již nyní zajímá řada investorů. Kromě Penty vyjádřily předběžně zájem například investiční skupina PPF Investments, provozovatel vídeňského letiště Flughafen Wien, německé společnosti Hochtief Airports a Fraport nebo francouzská Aéroport de Paris.

Pozornost vzbudil jiný zájemce, investiční společnost J&T, s jejíž dceřinou společností ABS-JET premiér letěl na nedávnou dovolenou do Itálie. Ani jedna ze stran však na způsobu přepravy navadí nic zvláštního. Premiéra se zastal ministr dopravy Aleš Řebíček. „Přepravu jsem si objednal já v ABS - JET jako vždy, když takto občas někam letím,“ sdělil České televizi.

Vydáno pod