ČEZ prodá MOLu firmy s miliardovými tržbami

Praha/Brusel - Společnost ČEZ se chystá prodat maďarské skupině MOL své dceřiné firmy I&C Energo a ENPROSPOL. Žádost o povolení fúze zaslal MOL Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Transakce je zřejmě součástí užší spolupráce ČEZ a MOL, kterou se maďarský koncern snaží zabránit nepřátelskému převzetí rakouskou skupinou OMV. Tím se dnes začala opět zabývat Evropská komise.

ČEZ vlastní zhruba sedm procent akcií MOL. Oba energetické giganty v současnosti připravují společný podnik za 1,4 miliardy eur. Jejich prvním společným projektem má být vybudování dvou plynových elektráren.

Dvacetiprocentní podíl v maďarském koncernu drží rakouská skupina OMV. Ta usiluje o převzetí také zbývajících akcií. MOL je ale ostře proti a brání se nabídce OMV, která ohodnocuje celý podnik na 20,7 miliardy dolarů (zhruba 334 miliard korun). Podpory se mu dostává také od maďarské vlády.

 Sloučená skupina by podle firmy MOL v některých zemích, zejména v Maďarsku, Rakousku a na Slovensku, získala téměř monopolní postavení, což by jí umožnilo výraznější zvyšování cen než v konkurenčním prostředí.

Plánem OMV na převzetí MOL se dnes po měsíční přestávce začala opět zabývat Evropská komise. Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová již dříve uvedla, že toto převzetí by ovlivnilo některé strategicky důležité energetické trhy.

OMV působí od roku 1991 také v České republice. V roce 2005 firma v tuzemsku koupila síť čerpacích stanic Aral, a získala tím osmnáctiprocentní podíl na trhu. OMV nyní v Česku podle svých internetových stránek provozuje 220 čerpacích stanic. MOL podniká na českém trhu s pohonnými hmotami prostřednictvím slovenské dceřiné společnosti Slovnaft.