Tři čtvrtiny e-shopů s autodoplňky poškozují spotřebitele

Praha - Většina internetových obchodů prodávajících autodoplňky porušuje zákon na ochranu spotřebitele. Vyplývá to šetření, které provedla Česká obchodní inspekce (ČOI) v celkem 76 e-shopech. Nedostatky zjistila v 56 provozovnách. Hříšníkům hrozí teoreticky až padesátimilionová pokuta.

Obchodníci často uváděli nesprávné informace v obchodních podmínkách, neposkytli zákazníkům správné informace o reklamaci zakoupeného zboží či spotřebitele řádně neinformovali o konečné ceně výrobků, do které nebyly například započítány náklady na dodání zboží.

„Závad bylo poměrně mnoho. Internetovým obchodům se proto budeme nadále věnovat jak celý letošní rok, tak určitě i v příštím roce,“ uvedla střední ředitelka ČOI Jana Příhodová. Na řadu přijdou například internetové obchody nabízející mobilní telefony.

Nakupování v internetových obchodech je v Česku stále populárnější. Loni Češi v internetových obchodech utratili 18 miliard korun, což bylo o čtyři miliardy více než rok předtím. Letos se očekává růst na 22 miliard korun, přičemž mezi nejčastěji nakupované zboží na internetu patří elektronika a výpočetní technika.