Na americkém radaru by měly vydělat české firmy i vysoké školy

Praha - České firmy by měly profitovat ze zapojení země do systému americké protiraketové obrany. Shodli se na tom při dnešním jednání premiér Mirek Topolánek s americkým ministrem obchodu Carlosem Gutierrezem. Americké firmy mají v úmyslu založit společně s českými vědeckými ústavy konsorcium, které by se zabývalo výzkumem technologií spojených se systémem protiraketové obrany USA.

Společnosti, které se budou chtít podílet na budování amerického protiraketového deštníku budou podle Gutierreze muset splnit náročné požadavky týkající se kvality jejich výrobků, tedy obranné techniky, transparentnosti a poskytování informací. „Záleží na samotných firmách, jak jsou schopné a jak této šance využijí. Žádná kvóta pro Čechy ale neexistuje,“ zdůraznil americký ministr.

Vedle průmyslových společností by podle Topolánka z přítomnosti amerického protiraketového radaru v Brdech  měly těžit také vědecko-výzkumné ústavy a vysoké školy. S americkou stranou by mohly spolupracovat v oblasti výzkumu, výroby či transferu technologií.

Topolánek ale při setkání s americkým ministrem obchodu upozornil na to, že překážkou této spolupráce mohou být rozdíly mezi americkou federální legislativou a českými zákony.

Česko a USA brzy podepíší dvě dohody, které stanoví podmínky pro vybudování radaru v Česku. Většině české veřejnosti se podle průzkumů tento plán nezamlouvá. Americký záměr se nelíbí ani Rusku a Číně. USA chtějí mít v ČR a Polsku protiraketový deštník, protože se obávají útoků ze zemí, jako je Írán nebo Severní Korea.

Hlavní smlouvu o základně nedávno schválila vláda, smlouva o pobytu vojsk zatím není hotová. Obě by podle vlády mohly být podepsány v červnu nebo červenci. Ratifikace v parlamentu by pak mohla začít asi koncem srpna.