Finanční krize se českých bank netýká, vydělaly o čtvrtinu víc

Praha - Světová krize finančních trhů se obloukem vyhnula českým bankovním domům. V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl čistý zisk všech 37 bank, které v tuzemsku působí, dohromady o 23 procent na 12,7 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik České národní banky.

Téměř 9 miliard ukrojil z koláče celkových zisků trojlístek největších tuzemských bank. Česká spořitelna, která se může chlubit největším počtem klientů, vydělala bezmála tři a čtvrt miliardy a polepšila si tak o 18,5 procenta. Komerční banka zvedla čistý konsolidovaný zisk o 17 procent na 3,05 miliardy korun. ČSOB, která je největší českou bankou co do výše aktiv si připsala jen 3,7 procenta, když vydělala přes 2,5 miliardy.

Dařilo se však i konkurenci. „Skokanem prvního čtvrtletí“ se stala UniCredit Bank, která vznikla na konci loňského roku sloučením Živnostenské banky s HVB Bank. Polepšila si skoro o devadesát procent.

Důvod proč se finanční krize v hospodaření českých bank neprojevila, je podle makléře Davida Brzka jasný. „Jsou to retailovky, ne investiční banky, hlavně půjčují a míň investují na finančním trhu,“ vysvětluje. Nejdůležitějším zdrojem příjmu jsou tak pro banky úroky. Od ledna do března si na nich přišly dohromady k 23 miliardám.

Na poplatcích vybraly tuzemské finanční instituce bezmála devět miliard korun. Tyto zisky se tak ve srovnání se stejným obdobím loni příliš nezměnily. Důvodem je sílící konkurence. Do Česka loni přišla polská BRE Bank, která začala nabízet služby klientům přes svoji značku mBank. „Je vidět, že vstup mBanky má nějaký vliv, ať už se to týká hypotečních úvěrů, kde třeba banky začaly odpouštět poplatek za zpracování,“ říká analytik Luboš Svačina.

Tvrdší konkurence spolu s vysokými zisky nutí české banky investovat v zahraničí. Například vedení Komerční banky zvažuje expanzi na slovenský trh. „Banky se přesunují dál na východ, teď je pro ně zajímavý trh Ruska, a dalších postsovětských republik,“ dodává Svačina.