OECD: Česko čeká letos kvůli inflaci menší růst

Paříž - Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tepto hospodářského růstu Česka letos klesne kvůli inflaci na 4,5 procenta oproti loňským 6,5 procenta. V roce 2009 by se měl růst zvýšit na 4,8 procenta. Inflace letos dosáhne 6,8 procent, příští rok by ale měla klesnout na 2,9 procent. OECD také Česku předpovídá další snižování nezaměstnanosti - letos na 4,6 a v příštím roce na 4,4 procenta.

Po třech letech víc než šestiprocentního růstu by měl letos hrubý domácí produkt České republiky zpomalit na asi 4,5 procenta, než se v roce 2009 tempo znovu zrychlí. Zpomalení je hlavně důsledek zvýšení inflace, která snížila reálné příjmy domácností. Zvýšení inflace odráží velkou měrou některá opatření tvořící součást fiskálního programu přijatého koncem minulého roku. Vláda se snaží o další reformy, ale pokrok je pomalý, protože její politický mandát není moc pevný.

Hlavní výzvy spočívají v zajištění schůdnosti rozpočtu tváří v tvář budoucím demografickým tlakům, ve zvýšení nabídky práce a ve zlepšení školského systému tak, aby neomezoval potenciál růstu, uvádí OECD.

OECD očekává, že soukromá spotřeba v ČR se po loňských 5,6 procenta letos zvýší jen o 2,8 procenta. V příštím roce by měl přijít vzestup na čtyři procenta. Veřejná spotřeba má stagnovat - letos úplně, v příštím roce se má zvýšit jen o 0,1 procenta.

Organizace dále předpokládá další postupné snižování schodku veřejných financí z loňských 1,6 na 1,5 procenta letos a na 1,3 procenta hrubého domácího produktu v roce 2009. Poznamenává, že pro letošní rok vládne kvůli reformám nejistota ohledně příjmů a výdajů.

Růst vývozu by se měl z loňských 14,5 procenta letos snížit na 11,9 a v příštím roce na 11,4 procenta. Pro dovoz uvádí OECD hodnoty 13,6 procenta, respektive 11,1 a 10,8 procenta.

Ministerstvo financí ve své dubnové prognóze očekává letos růst ekonomiky o 4,9 procenta. V roce 2009 by hrubý domácí produkt měl vzrůst o 5,1 procenta. Inflace by měla letos podle úřadu být šest procent. V roce 2009 by ovšem měl růst cen výrazně zpomalit na 2,7 procenta. Česká národní banka pak ve své nové květnové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 4,7 procenta a příští rok o čtyři procenta.

Vydáno pod