Koruna vylepšila své historické maximum vůči euru

Praha - Česká koruna dnes posílila o téměř dvacet haléřů až na 24,63 korun za euro, vylepšila tak své historické maximum. Na rekordu byla okolo 10:30, poté opět o několik haléřů oslabila. Růst české měny vůči euru podněcuje i její posilování oproti dolaru. Odborníci však žádné aktuální důvody pro zpevnění české měny na trhu nevidí.

Koruna už sice kdysi byla vůči euru silnější, v noci na 14. dubna došlo ke krátkodobému výkyvu na 23 Kč/EUR, kurz se však udržel jen několik hodin. „Pokud pomineme tento 'asijský výlet' na 23 korun, dá se hovořit o novém rekordu,“ vysvětluje analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Podle Vlka se přitom aktuální důvody ke zpevňování měny neobjevily. „Z domova žádné nové zprávy nemáme, na okolních středoevropských měnách sledujeme spíše tendenci k mírným ztrátám, dolar se drží silnější úrovně,“ uvedl Vlk. Pondělní zprávy o rychlém růstu sice rozvířily debaty o možném zvýšení úrokových sazeb ČNB, avšak vývoj výnosů podniků podle Vlka nenaznačuje, že by ČNB sazby měnila.

Podobně jako k euru posiluje koruna také k dolaru, aktuální kurz je na 15,94 Kč/USD. Jeho vývoj jednoznačně táhne pohyb koruny k euru. Úterní slova šéfa americké centrální banky Fed spolu s růstem továrních zakázek přinesly rychlý růst dolaru. „Kurz se stabilizuje kolem 1,5450 USD/EUR,“ tvrdí Vlk.