Začínajícím podnikatelům pomůže v Nymburku inkubátor

Nymburk - Začínající firmy najdou v Nymburku zvýhodněné podmínky pro rozjezd svého podnikání. Mohou totiž využít služeb takzvaného podnikatelského inkubátoru, který byl dnes slavnostně otevřen v průmyslové zóně na severu města. Jeho vybudování stálo zhruba 80 milionů korun, většinu nákladů zaplatila Evropská unie.

Neoficiálně je areál v provozu již šest týdnů a jeho obsazenost nyní činí 34 procent, řekl novinářům ředitel inkubátoru Milan Mach. Součástí nymburského inkubátoru jsou dva objekty. V menším jednopodlažním budou výrobní plochy pro lehčí výrobu. Ve větším dvoupodlažním pak začínající firmy naleznou prostory pro administrativu, ale i laboratoře, školicí a výstavní prostory, a také jídelnu.

Firmy mohou v inkubátoru s celkovou plochou 3335 metrů čtverečních zůstat tři roky za zvýhodněných podmínek. V prvním roce dostanou slevu z nájemného ve výši 50 procent a v dalších letech 40 a 30 procent. Po třech letech musejí platit plnou sazbu, která byla stanovena na 1500 korun za metr čtvereční ročně v administrativní části a 1700 Kč ve výrobních a skladových prostorách. „Tato částka je zhruba na úrovni místního tržního prostředí,“ dodal Mach. Pokud ale bude mít firma „inovační náboj“, může podle ředitele zůstat v inkubátoru třeba pět let.

V nově vybudovaných prostorách mají podnikatelé najít veškeré potřebné zázemí. „Budeme jim poskytovat i poradenské služby, pomáhat ve zpracování strategií a podnikatelských záměrů,“ přiblížil Mach. V nymburském inkubátoru se má mimo jiné usídlit i krajská pobočka Hospodářské komory.

Vydáno pod