Němečtí zemědělci přestali blokovat mlékárny

Berlín - Němečtí zemědělci uposlechli výzvu chovatelů dojného dobytka a zrušili blokády mlékáren. Traktory, které od víkendu blokovaly příjezdové cesty k mlékárnám, přemístili k centrálám obchodních řetězců, kde pokračují v protestech proti nízkým výkupním cenám mléka.

Mlékárny nyní mohou opět otevřít brány zhruba třetině německých chovatelů, kteří se k protestům nepřipojili a v omezené míře také zahraničním dodavatelům. Mělo by se tak předejít nedostatku mléka na pultech německých obchodů. První supermarkety začaly na tenčící se zásoby upozorňovat v úterý.

Protestující zemědělci se přesunuli před centrálu skupiny Rewe v Kolíně nad Rýnem a budovou diskontního řetězce Norma v bavorském Fürthu. Dnes ráno pak začali demonstrovat u oblastních sídel maloobchodního řetězce Aldi v Essenu a Mülheimu. V příštích dnech chtějí farmáři manifestovat také před hlavním sídlem největšího německého potravinového řetězce Edeka v Hamburku. Mléko od jejich dobytka bude i nadále končit na polích.

Dosavadní ztráty vzniklé protestem zhruba 100 tisíc farmářů vyčislují německé mlékárny na 50 milionů eur. Stávkami a blokádami dosud byla údajně postižena téměř polovina z 110 německých mlékáren.      

Připojit k německému protestu se chystají také čeští chovatelé. Zemědělské družstvo JIH spolu se Zemědělským svazem a Agrární komorou rozhodli, že od pátku sníží dodávky mléka o desetinu. Chtějí tak podpořit své západní kolegy a zřejmě také doufají ve zvýšení výkupních cen i v Česku. České mlékárny přitom platí za dodávky mléka více než ty německé. Za jeden litr suroviny utrží čeští dodavatelé zhruba devět korun. Němečtí farmáři dostanou méně v přepočtu méně než 7,40 koruny.