Češi již nebudou od soboty pracovat na stát

Praha - Češi letos přestanou pracovat na stát o tři dny dříve než loni. Podle výpočtů Liberálního institutu (LI) letos připadne den daňové svobody, tedy pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana, na sobotu 7. června. Příznivý trend se zakládá na hospodářském růstu a reformách současné vlády. Ve srovnání s dalšími státy světa je však daňová zátěž občanů v Česku stále poměrně vysoká.

Ve srovnání se Slováky Češi letos pracují na stát téměř o měsíc déle. Naši východní sousedé oslavili den daňové svobody již 11. května, dokonce o sedm dní dříve než obyvatelé USA. Poláci oslavují dnes. Nejlépe jsou na tom Jihokorejci, kteří přestali pracovat na stát 28. dubna. Za nimi pak následují Australané, Švýcaři a Irové. Naopak Maďaři se mohou na „daňovou svobodu“ těšit až od 28. června, Dánové od 4. července a Francouzi od 12. července.

Letos bylo největším překvapením Švédsko, které svůj den svobody posunulo o celý týden, a dokonce se tak na dva dny přiblížilo Francii. „Podle klasické liberální představy o státu, který zajišťuje bezpečí občanů, soudy, policii, by byla optimální první polovina února,“ říká Jiří Schwarz z Liberálního institutu.

Den daňové svobody je podle Schwarze důležité připomínat proto, že stát s penězi daňových poplatníků zdaleka nehospodaří tak opatrně a efektivně, jako by to dělali oni sami. „Byli bychom spokojeni, pokud bychom neočekávali lepší výsledek kvůli reformě veřejných financí. Pouhé kosmetické změny v jednotlivých daňových sazbách a přesuny daňového břemene z jednoho poplatníka na druhého s cílem vybrat ještě více nejsou vhodnou cestou k efektivnějšímu státu. Ekonomicky mnohem smysluplnější by bylo v prvním kroku nejprve omezit veřejné výdaje nebo alespoň razantně zpomalit jejich růst,“ nastínil Schwarz.

Výpočty Liberálního institutu vycházejí z odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tato metodika, která využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, umožňuje porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v mnoha dalších zemích. „Výhled pro Českou republiku ukazuje, že pokud vydrží současné trendy rozpočtových výdajů a růstu ekonomiky, mohli bychom příští rok slavit už v květnu,“ předpovídá Schwarz.