Senátem prošla zpožděná novela zákona o kapitálových trzích

Praha - Nejzásadnější změny na českém kapitálovém trhu za posledních deset let má podle ministerstva financí přinést novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu, kterou dnes přijal Senát. Novela s více než ročním zpožděním implementuje evropskou směrnici o trzích finančních nástrojů MiFID. Zlepšuje mimo jiné postavení drobného klienta na kapitálovém trhu a přináší konec monopolu národních burz na obchodování s akciemi.

Česko mělo směrnici přijmout do 31. ledna loňského roku a kvůli zpoždění už muselo čelit žalobě Evropské komise. „Pokud normu co nejdříve doplníme, nebudou nám hrozit sankce,“ požádal senátory o schválení předlohy ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Vláda návrh schválila letos v lednu, sněmovna ho odsouhlasila před měsícem. Po senátu nyní předpis posoudí prezident.

Směrnice vytváří jednotný evropský trh pro akcie, komodity a finanční deriváty. Novela zavede jednotný režim pro regulovaný trh s investičními nástroji, a přestane tak být rozlišován trh burzovní a mimoburzovní. Novinkou bude zavedení takzvaného vícestranného obchodního systému jakožto speciální formy trhu s investičními nástroji, pro který jsou stanoveny nižší požadavky proti trhu regulovanému.

Senát dnes také schválil zákon proti praní špinavých peněz, na základě kterého bude muset každý, kdo chce provést transakci v hodnotě přesahující tisíc euro, předložit průkaz totožnosti. Podle dosud platných předpisů činila hranice 100 tisíc korun. Také v tomto případě jde o implementaci směrnice, která měla být provedena již loni.