České pivo ohrožuje úbytek chmelnic

Praha - Česko je tradičně pivařskou velmocí. Nyní se ale začínají objevovat hlasy, že by se mohlo brzy nedostávat tradičního domácího chmele, který nad tím z dovozu vyniká vysokou kvalitou. Za hrozícím nedostatkem stojí úbytek chmelnic. Osázená plocha je v současnosti dvakrát menší než před 15 lety.

Výměra českých chmelnic je již pod kritickou hranicí. „Již v minulém a předminulém roce jsme nebyli schopni naplnit poptávku,“ upozornil Zdeňek Rosa ze Svazu pěstitelů chmele Žatec.

Loni zemědělci osázeli chmelem 5404 hektarů polí. Oproti předchozímu roku to bylo o 200 hektarů více. Na uspokojení poptávky pivovarů to ale nestačí. Pokud podle pěstitelů nepřibude každý rok alespoň 400 hektarů, vytlačí je z českého trhu zahraniční konkurence z Německa nebo z Ameriky, která poskytne větší výběr suroviny.

Chmelaři volají po zvýšení dotací

Pěstitelé zdůrazňují, že pokud má české chmelařství přežít, je třeba zvýšit pomoc ze státního rozpočtu. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ale o navyšování dotací nechce ani slyšet. Peněz prý dostávají chmelaři dost. „Dáváme maximum toho, co je možné v rámci evropských fondů. Rozjeli jsme rovněž národní dotační program na nákup nových sazenic,“ připomíná ministr.

Gandalovičovi hraje do karet také to, že úbytek chmelnic hlásí i další světové pěstitelské velmoci. Například v Německu, které je největším producentem suroviny pro výrobu piva na světě, klesly za posledních deset let osázené plochy o 20 procent. Nyní se drží na 17 170 hektarech.

Česká republika zaujímá v produkci chmele třetí místo za USA a Německem. Její chmel vyniká vysokou kvalitou, ale i cenou.