Medveděv: Globální instituce nejsou schopné vyřešit problém cen ropy a potravin

Petrohrad - Ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že snaha jeho země posílit roli v rámci světové ekonomiky není založená na imperialistických ambicích. Medveděv na úvod ekonomického fóra v Petrohradě taky řekl, že globální instituce nejsou schopné poradit si například s dramatickým růstem cen ropy a potravin.

Medveděv proto navrhl uspořádat v Moskvě mezinárodní konferenci, která by se tímto problémem měla zabývat. Ruská ekonomika už desátým rokem závratně roste. Ekonomický boom podporují stoupající ceny vývozní ropy. Rusko je také jedním z největších světových exportérů obilí. I právě proto si Medveděv myslí, že by jeho země mohla hrát zásadní roli při stabilizaci globální ekonomické situace, kterou ohrožují dramaticky rostoucí ceny ropy a potravin.      

Ruský prezident rovněž ve svém projevu okomentoval současnou americkou ekonomickou krizi. Podle něj je její hlavní příčinou propast mezi reálnými možnostmi americké ekonomiky a vedoucím postavením této země v globálním ekonomickém systému. Ruský prezident Dmitrij Medveděv obvinil Spojené státy z podílu na globální finanční krizi.  Agresivní americká finanční politika podle něj vedla ke zchudnutí většiny lidí na světě.

„Nezáleží na tom, jak je velký americký trh a jak je silný jejich finanční systém. Američané jsou totiž neschopni nahrazovat globální komodity a finanční trhy,“ řekl doslova Medveděv.