Pohonné hmoty zdražují v Evropě v řádech korun měsíčně

Praha - Benzín i nafta zdražují ve všech evropských zemích. Ceny pohonných hmot se zvedají podobným tempem jako v Česku. Litr bezolovnatého benzinu Natural 95 je nyní v Evropě v přepočtu zhruba o dvě koruny dražší než před šesti týdny, nafta zdražila v průměru o více než 3,20 koruny na litr. Rozdíly v cenách pohonných hmot napříč Evropou lze přičíst zejména rozdílným sazbám spotřebních daní v jednotlivých zemích.

Důvodem zdražování jsou rekordy v cenách ropy na světových trzích v předchozích dnech. Cena americké ropy v pátek stoupla o téměř jedenáct dolarů na nový rekord nad 139 dolarů za barel. Denní růst ceny byl nejvyšší v historii. Od ledna jsou ceny vyšší již o 44 procent a za rok se téměř zdvojnásobily. Investiční banka Morgan Stanley ve zprávě, kterou zveřejnila v pátek, uvedla, že do 4. července může barel ropy vystoupat až na 150 dolarů za barel.

Právě vysoké ceny ropy spolu s rostoucí poptávkou zejména po naftě ženou u evropských pump ceny nahoru. Zdražování se nevyhnulo prakticky žádné zemi. Proti vysokým cenám protestují živnostníci téměř v celé Evropě. O problému drahých pohonných hmot a o potížích, které z toho vyplývají, budou na summitu v Bruselu 19. a 20. června hovořit šéfové států a vlád členských zemí EU.

Z evropských zemí jsou pohonné hmoty nejdražší v Norsku, kde se za ně platí v přepočtu více než 40 korun. Ze sousedních zemí je nejdražší Německo, kde se cena benzinu i nafty přiblížila k 38 korunám. V Rakousku stojí pohonné hmoty jen o něco více než v Česku, na Slovensku a v Maďarsku zaplatí Češi méně než doma.

V oblíbené turistické destinaci Chorvatsku, vyjde litr pohonných hmot asi o korunu levněji než v Česku. Podle aktuálních údajů společnosti CCS zaplatí řidiči v Česku v průměru za litr naturalu 32,67 koruny, nafta stojí 35,08 korun za litr.