Špidla: Ženy v EU vydělávají o 15 procent méně než muži

Berlín/Brusel - I přes veškeré snahy Evropské unie o zrovnoprávnění žen a mužů na trhu práce vydělávají ženy v Evropě stále průměrně o 15 procent méně než muži. Největší rozdíly v platovém ohodnocení obou pohlaví jsou na Slovensku, v Německu, v Estonsku a na Kypru, kde činí více než 22 procent. V rozhovoru pro dnešní vydání německého deníku Die Welt to prohlásil evropský komisař pro zaměstnanost, sociální záležitosti a rovné příležitosti Vladimír Špidla.

Patnáctiprocentní rozdíl v platech mužů a žen je podle Špidly relativně stabilní už od roku 1995. „Nejde přitom jen o rozdílné mzdové ohodnocení za stejnou práci,“ upozornil komisař. Podle něj se na rozdílu podepisuje i skutečnost, že více žen než mužů pracuje pouze na částečný úvazek.

Podle statistik Evropské komise v letech 2000 až 2006 plynule vzrostl počet zaměstnaných žen o 7,5 milionu. Každá třetí Evropanka ale podle Špidly pracuje na částečný úvazek. Mužů je oproti tomu na zkrácený úvazek zaměstnáno pouze osm procent.

Špidla v rozhovoru také kritizoval skutečnost, že podíl žen v nejvyšších pozicích činí v EU dlouhodobě jen 33 procent. „Přestože jsou ženy v Evropské unii vzdělanější než muži, jsou hůře placené, jejich kariéra je kratší a na kariérním žebříčku stoupají pomaleji,“ prohlásil.

Klíčovou roli musí hrát podle Špidly v narovnání současného stavu zaměstnavatelé. Ženám musí především platit za stejnou práci stejnou mzdu jako mužům. Evropa musí navíc posílit možnost sloučení kariéry s péčí o rodinu.