Nezaměstnanost v Česku nejníže za 11 let

Praha -  Míra nezaměstnanosti v České republice v květnu klesla na pět procent z dubnových 5,2 procenta. Ekonomové sice předpovídali pokles pod pětiprocentní hranici, i tak je nezaměstnanost na nejnižší úrovni od listopadu 1997. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Bez zaměstnání je podle evidence úřadů práce nyní 302 507 osob. Meziročně to představuje pokles o 1,4 procenta. Výrazně se snížil především počet absolventů škol, kteří nemohou nalézt zaměstnání, ve srovnání s minulým měsícem je jich o 2 391 méně. Celkem jich úřady registrují 16 753.

Nejrychleji klesla míra nezaměstnanosti v okresech Český Krumlov (snížení o 11,9 procenta) a Prachatice (o 10,6 procenta). Na třetím místě se umístil Písek, kde bylo bez práce o 10,5 procenta méně a Jindřichův Hradec s poklesem o 9,9 procenta.

Výrazné rozdíly v nezaměstnanosti mezi jednotlivými regiony ale stále přetrvávají. Počet lidí bez práce přesahující celorepublikový průměr v květnu vykázalo 34 okresů. Nejhůře dopadly Most s 12,5 procenta a Karviná s 12 procenty. Míru nezaměstnanosti přesahující dvojnásobek průměru vykázaly také Teplice a Ústí nad Labem. Na druhém konci pomyslného žebříčku se umístila Mladá Boleslav a Praha, kde nezaměstnanost činila 2 procenta.

Vydáno pod