Kam uložit peníze v době otřesů světové ekonomiky?

Praha - Najít odpověď na to, kam v současné době investovat peníze na finančních trzích, je velmi těžké. Ještě složitější je nalézt bezpečný přístav svých úspor. Jarní měsíce sice na akciových trzích přinesly zotavení po propadech z úvodu roku a také se začaly objevovat náznaky, že to nejhorší je za námi, proces splaskávání dluhové bubliny na finančních trzích bude ovšem zdlouhavý a může ještě přinést negativní překvapení.

Jedním z důvodů jarní rallye na akciových trzích byl předchozí přílišný pesimismus investorů. Ti se naopak podle posledních měření přesunuli do býčího tábora a důvěra v trhy byla ještě nedávno nejvýše od loňského října. Co za touto změnou postoje stálo? Zveřejněné firemní či makroekonomické údaje se zatím neukázaly tak špatné a přeprodané trhy reagovaly patřičně jarními růsty. Akciové indexy tak od lednových či březnových minim výrazně posílily. Americké trhy dokázaly umazat 10% svých ztrát, o něco lépe na tom byla pražská burza, která si od prozatímního dna ke svému nedávnému vrcholu polepšila o více než 15 procent. Index rozvíjejících se trhů, kde dominují komodity, byl dokonce při letošní bilanci v plusových hodnotách.

Neúprosně se zvedající inflace kvůli rostoucím cenám energií a potravin je skutečnost, kterou jsme již začali všichni pozorovat na stavu svých peněženek. Centrální banky v USA a Evropě již avizovaly, že se jim nelíbí úroveň inflace a způsob boje proti ní znamená konec snižování úrokových sazeb. To vše přichází v nevhodnou dobu citelného ekonomického zpomalení. Tlak na spotřebitelskou poptávku a snížený hospodářský růst jsou problémy globálního charakteru.

Odpisy bank z kreditních ztrát jsou podle nejrůznějších informací ve své druhé polovině, ale dá se tomu po zkušenostech z minulých měsíců věřit? Jsou zmíněné problémy plně reflektovány v současných tržních cenách? FED si svými záchrannými akcemi pouze koupil čas.

Podle mého názoru tyto aspekty se zpožděním teprve začnou negativně ovlivňovat výkonnost americké a posléze globální ekonomiky. Nevěřím ani na záchranu globálních trhů v podobě neutuchající poptávky z Číny a dalších rozvíjejících se zemí. Naopak odsud by se mohly v následujících týdnech či měsících objevit další špatné zprávy. Snížení úrokových sazeb v USA ze strany Fedu a pomoc problémovým bankám sice na začátku roku pomohly zachránit finanční trhy od armagedonu, ale na druhou stranu pomáhají nafukovat komoditní bublinu, která přes inflaci zasahuje ekonomickou výkonnost zejména vyspělých zemí.

Trendy finančních trhů 

Historie praví, že akciové trhy nedosáhly svých ročních minim během prvního čtvrtletí. Medvědí trend, který začal vloni v létě, trval průměrně déle a míval výrazně hlubší propady, než jsme prozatím registrovali. Výrazná růstová období, kterých jsme v průběhu jara byli svědky, jsou běžnou součástí klesajícího trendu. Nebude staré burzovní přísloví, „prodej v květnu a vrať se na podzim“, platit letos více než kdy jindy?

Investorům proto doporučujeme v průběhu následujících týdnů nákupy akcií s dlouhodobějším horizontem. Zaměřit by se měli na témata, jako je růst nové střední třídy zemí BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), zajímavé budou firmy spojené s budováním tamní infrastruktury. Komoditní sektor již považujeme za drahý a růst úrokových sazeb bude hrát proti jejich dalšímu zajímavému zhodnocení. Na českém trhu považujeme za stabilní kotvu portfolia akcie Telefonica 02.

Vydáno pod