Zadluženost Čechů je ve srovnání se zahraničím nízká

Praha - I když si Češi stále ve větší míře půjčují, zadluženost tuzemských domácností je ve srovnání se západními zeměmi stále nízká a nachází se na bezpečné úrovni. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě za rok 2007, kterou dnes zveřejnila Česká národní banka.

Zadluženost Čechů vůči finančním institucím se podobně jako v předchozích letech zvýšila zhruba o třetinu a přesáhla 800 miliard korun. Růst zadluženosti táhla především zvýšená poptávka po úvěrech na bydlení.

Ve srovnání se zahraničím si ale české domácnosti vedou velmi dobře. Poměr jejich celkového dluhu a disponibilního příjmu loni dosáhl 47 %. Například Velká Británie dosahuje v tomto ukazateli hodnoty 170 procent, Spojené státy 120 procent, Dánsko a Nizozemí dokonce 200 procent.

Český bankovní sektor se nemusí obávat žádných otřesů. Krize podobné té ze Spojených států v Česku nehrozí. „K tomu napomáhá vyšší nutná bonita dlužníka, tradiční způsob fixace úrokových sazeb a zejména dobré zajištění hypotečních úvěrů nemovitostmi,“ píše se ve zprávě. Podíl špatných úvěrů v České republice loni činil pouhých 2,7 procenta, u hypoték dosáhl dokonce 1,2 procenta.

Pro rok 2008 předpovídá Česká národní banka zpomalení tempa růstu zadlužování obyvatelstva, což již potvrdil vývoj nově poskytnutých úvěrů na bydlení v prvním čtvrtletí 2008.