Sdružení obrany spotřebitelů varuje před dovolenou na dluh

Praha - V souvislosti se začínající letní sezonou hledají cestovní kanceláře nové cesty, jak zvýšit počet svých klientů. Novým sezonním hitem se tak stala možnost financovat dovolenou spotřebitelským úvěrem. Ten láká zákazníky na nízkou počáteční cenu zájezdu. Před takovým postupem je na dnešní tiskové konferenci varovalo Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Za týden letního odpočinku totiž podle něj může klient zaplatit až několikanásobek běžné ceny.

Dovolenou na splátky v minulosti nabízely především nebankovní instituce. V poslední době se však objevuje i v seznamu produktů klasických bank. „Apelujeme na českou spotřebitelskou obec, aby nepodléhala těmto svodům. Pokud se občané rozhodnou pro úvěrování formou spotřebitelského úvěru, vždy by měli přemýšlet, za jakým účelem tak konají,“ varuje SOS.

Podle průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří by měl podíl dovolených na splátky vzrůst z loňských tří až na pět procent. Vyhledávají je především méně majetní klienti pro cesty do středomořských destinací.

Za inzerovanou cenu na zájezd stále neodjedete

Další věcí, na kterou by si měli dát zákazníci při nákupu dovolené pozor, zůstává i pro letošek problematický způsob, jakým cestovní kanceláře uvádějí ceny zájezdu. Částka, která klienta prahnoucího po levné dovolené v ceníku naláká, totiž zpravidla zdaleka nebývá konečnou sumou, jakou musí za dovolenou zaplatit. Praxi uvádění zejména palivových příplatků a letištních tax zvlášť kritizovalo SOS už před rokem. Sdružení kvůli tomu dokonce zažalovalo cestovní kancelář Exim Tours. Od loňska se toho však příliš nezměnilo.

„V některých aspektech zůstává situace stejná, to znamená uvádění neúplných cen, v některých se zlepšila, především v oblasti cestovního pojištění, kdy už cestovky většinou nenutí účastníky zájezdu, aby uzavírali další cestovní pojištění. Často ho totiž mají jako součást platební karty nebo zajištěné jiným způsobem,“ vysvětluje mluvčí sdružení Ivana Picková.

SOS upozorňuje zejména na rozdílnou výši letištních tax účtovanou cestovními kancelářemi a samotnými letišti. Jako příklad uvádí trasu z Prahy do řeckého Heraklionu. Na letištních poplatcích zaplatí organizátor zájezdu v Praze konstantní letištní poplatek 525 korun, v Heraklionu pak zhruba 320 korun. Po svých klientech však požaduje částku až o několik set korun vyšší.