České dráhy už letos propustily 1800 lidí

Praha - České dráhy (ČD), které jsou největším tuzemským zaměstnavatelem, pokračují ve snižování počtu zaměstnanců. Od začátku roku zmizelo z výplatních listin státní společnosti 1800 lidí. Část z nich odešla do důchodu, část změnila zaměstnání. Počet zaměstnanců ČD klesl vůbec poprvé pod 40 tisíc.

Některé z propuštěných zaměstnanců nahradila moderní technika. Minulostí se na české železnicí stávají například závoráři, hradláři či hláskaři. V rámci úspor také na některých tratích přestali chodit průvodčí a jízdenky prodává a kontroluje přímo strojvedoucí.

Výši odstupného, které propuštění zaměstnanci dostávají, dráhy nezveřejnily. Program, na jehož základě dráhy zeštíhlují stav pracovníků, počítá do roku 2010 s nedobrovolným odchodem až čtyř tisíc zaměstnanců. Vláda pro ně vyčlenila 684 milionů korun jako odchodné. V průměru by tak každý z nich obdržel 170 tisíc korun. Výpočet však není tak jednoduchý. Do platby se promítnou například odpracovaná léta, nemoci z povolání nebo skutečnost, zda je dotyčný samoživitel či ne.

Zaměstnanecké stavy výrazně snižuje také vládou naplánovaná restrukturalizace. Počátkem prosince loňského roku odešlo od mateřské společnosti zhruba 12 tisíc lidí do nově zformované firmy pro nákladní dopravu - ČD Cargo.

Další zásadní řez čeká České dráhy na přelomu června a července. Veškeré činnosti spojené s údržbou kolejí převezme od drah státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). V souvislosti s tím k SŽDC přejde 10 tisíc nynějších zaměstnanců ČD. Na začátku července by tak dráhy měly mít přibližně 29 tisíc zaměstnanců, a přenechat tak vůbec poprvé pozici největšího zaměstnavatele v ČR České poště (zhruba 37 tisíc).

Vydáno pod