ČEZ má spadeno na turecký trh

Praha - Společnost ČEZ pokračuje ve své východní expanzi. Na mušku si vzala turecký trh s elektřinou. Společně s firmou Akenerji a její mateřskou firmou Akkök vstoupila do privatizačního tendru dvou tureckých distribučních společností - Sedas a Bedas. Konsorcium dnes podalo závaznou nabídku.

Pokud konsorcium v tendru uspěje, chtějí firmy založit společný podnik s názvem AkCez OGG. ČEZ by se na základním kapitálu nově vzniklé společnosti podílel polovinou, 45 procent připadne Akenerji a zbývajících pět procent její mateřské společnosti Akkök.

Společnost Sedas dodá ročně v oblasti Sakarya téměř osm terawatthodin elektřiny pro zhruba 1,3 milionu zákazníků. V sousední baškentské oblasti dodává společnost Bedas (včetně tureckého hlavního města Ankara) ročně zhruba deset terawatthodin elektřiny 2,9 milionu zákazníků. Obě oblasti se nacházejí na severu asijské části Turecka.

Turecko je podle dřívějšího vyjádření šéfa ČEZ Martina Romana pro energetické společnosti „zemí zaslíbenou“. V zemi se v roce 2006 spotřebovalo zhruba 170 terawatthodin elektrické energie. V České republice činí roční odběry zhruba 60 TWh. Navíc spotřeba elektřiny v Turecku roste ročně tempem zhruba osm až devět procent. V Evropě je přitom obvyklý růst o dvě až tři procenta.