Šéf zaniklé České konsolidační agentury bude muset vrátit milionové odměny

Praha - Vedení České konsolidační agentury (ČKA), která na konci loňského roku zanikla, si odsouhlasilo královské odstupné. V prosinci si tříčlenné představenstvo ČKA rozdělilo na odměnách přes 12 milionů korun. Ministerstvo financí teď však chce po bývalém předsedovi představenstva Zdeňku Čápovi, aby svou odměnu vrátil.

Čáp zůstal po zániku agentury zaměstnancem ministerstva financí, a neměl tedy nárok na odstupné. „V tuto chvíli máme v knihách částku přes pět milionů korun jako pohledávku za bývalým předsedou představenstva a generálním ředitelem agentury,“ přiznává ředitel mezinárodně právního odboru ministerstva financí Radek Šnábl.

Vedle Čápa na zániku ČKA vydělali manažeři Petr Goldman a Andrej Martínek. Když zjistili, že má agentura zaniknout, pětinásobně si zvýšili platy, ze kterých se později počítalo jejich odstupné. To mělo být ve výši osminásobku mzdy. Každý z nich pak ještě dostal od ministra financí Miroslava Kalouska mimořádnou odměnu více než milion korun.

Ministerstvo financí vyzvalo Zdeňka Čápa, aby vyplacení milionové odměny vysvětlil, ten se k tomu však zatím nevyjádřil. Popírá, že by o výzvě ministerstva věděl. Odměny prý bere zaslouženě za práci při likvidaci agentury. „Agentura 31.12. končila, a protože všechna kritéria byla splněna, tak byly vyplaceny odměny,“ dodává Čáp.