Praha je v žebříčku kvality života 71.

Praha - Česká metropole je 71. městem s nejvyšší kvalitou života. Vyplývá to z výzkumu americké společnosti Mercer. Praha si tak proti loňsku polepšila o dvě místa a zůstává lídrem v rámci bývalého východního bloku. Městem s nejvyšší kvalitou života je i letos švýcarský Curych, druhá Vídeň si vyměnila své loňské třetí místo s dalším švýcarským městem Ženevou. Naopak nejméně příjemným místem je irácký Bagdád.

Žebříčku vévodí evropská města, zaujímají plnou polovinu v padesátce nejlepších. Jedná se ale výhradně o města západoevropská, města z východu Evropy uzavírají první stovku. Podle analytika firmy Mercer Slagina Parakatila se ale životní úroveň ve východoevropských městech postupně zvyšuje. „Země, které se staly členy Evropské unie, přitahují více investic,“ uvedl.

Nejhůř z evropských měst dopadl běloruský Minsk, který obsadil 183. příčku. amerických měst se nejkvalitněji žije v havajské metropoli Honolulu, která uzavírá první třicítku. V Africe je městem s nejvyšší kvalitou života Kapské Město, o tři místa níže na 83. pozici skončila Dubaj, nejlépe hodnocené město Středního Východu.

Firma Mercer do výzkumu zařadila 215 měst z celého světa, výsledný index kvality života vznikl z dat sesbíraných od září do listopadu loňského roku, která byla postupně aktualizována. Společnost analyzovala oficiální data a dotazovala se finančních manažerů.

Studie se zaměřila na hodnocení 39 kategorií, například politického a ekonomického klimatu, veřejných služeb a dopravy, možností rekreace, bydlení nebo úrovně životního prostředí. Referenčním místem s hodnotou indexu 100 bodů je New York, který skončil na 49. pozici.

Města s nejvyšší kvalitou života
Zdroj: ČT24/Mercer