Ekonomika USA ve 2. čtvrtletí oslabí o 0,4 procenta

New York - Americká ekonomika přestane ve druhém čtvrtletí růst a vydá se na dráhu poklesu. Tvrdí to analytici investiční banky Merrill Lynch. Ve své aktualizované prognóze, která se opírá o nové statistické údaje, banka předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) vykáže 0,4procentní pokles.

„Hlavní sdělení ve zprávě o obchodní bilanci spočívá v tom, že obchodní deficit k růstu HDP ve druhém čtvrtletí zřejmě přispěje méně, i když exportní poptávka je nepochybně velmi vysoká,“ poznamenal analytik Merrill Lynch David Rosenberg.

Merrill Lynch předpovídala pro druhé čtvrtletí snížení HDP i ve své původní prognóze. Očekávala ale pouze 0,2procentní pokles. Své propočty se rozhodla revidovat po zveřejnění statistických dat za duben, která odhalila rychlý nárůst deficitu obchodní bilance Spojených států (o 7,8 procenta).

Analytici po celém světě počítali s propadem přední ekonomiky světa do záporných čísel již v prvním čtvrtletí. Pesimistické scénáře se ale nenaplnily. Podle části analytiků je to ale jen proto, že firmy vyráběly na sklad. Druhé čtvrtletí tedy pokles HDP může potvrdit, pokud klesne domácí spotřeba.