Největším vývozcem zůstává Škoda Auto

Praha - Největším českým exportérem zůstala i loňském roce automobilka Škoda Auto. Na zahraniční trhy zamířily z Mladé Boleslavy, Kvasin a Vrchlabí automobily v celkové hodnotě 195 miliard korun. Vyplývá to ze žebříčku největších exportérů České republiky, který zveřejnilo Sdružení CZECH TOP 100. I další přední místa v něm obsadily firmy automobilového průmyslu, do popředí se ale dostávají i výrobci elektroniky či energetické společnosti.

Druhým největším exportérem ČR se v loňském roce stala s vývozem v hodnotě 88 miliard korun společnost Foxconn CZ, která vyrábí spotřební elektroniku. Třetí příčka pak připadla elektrárenské společnosti ČEZ, jejíž export v roce 2007 obnášel 48,8 miliardy korun. 

Mezi 25 největších exportérů se loni zároveň se Škodou Auto zařadilo ještě dalších sedm automobilových společností a patrný je také nárůst exportu u dodavatelů komponentů pro automobilový průmysl. V řebříčku chybí druhá největší tuzemská automobilka - kolínská TPCA. Údaje o svém vývozu nezveřejnila.

Celkový vývoz první „pětadvacítky“ vzrostl ve srovnání s rokem 2006 o 11 procent. Dosáhl tak hodnoty 688 miliard korun. Více než 60 procent sledovaných tuzemských exportérů vyváží svoji produkci do Německa a na Slovensko. Zhruba pět procent firem exportuje do Rakouska, Polska nebo Spojených států.

Českým vývozcům se v poslední době daří. Loni zahraniční obchod Česka skončil přebytkem 86,1 miliardy korun, což je více než dvojnásobek rekordního výsledku z roku 2006. Celkový export z Česka v loňském roce obnášel téměř 2,5 bilionu korun.