Za růstem cen ropy stojí loňský pokles těžby

Londýn/Brusel - Těžba ropy ve světě loni poprvé od roku 2002 klesla. Suroviny se na trh dostalo o 0,2 procenta méně. Obavy z pomalého růstu těžby jsou přitom podle analytiků hlavním faktorem pohánějícím růst cen ropy.

Podle britské společnosti BP se loni těžilo průměrně 81,53 milionu barelů ropy denně, což bylo o 130 tisíc barelů méně než v roce 2006. Objem světových rezerv strategické suroviny zůstal téměř beze změn na 1,24 bilionu barelů. BP proto tvrdí, že je nutné zvýšit investice do těžby, aby tak mohla produkce v budoucnu držet krok se vzrůstající spotřebou.

„Charakteristickým rysem globálního energetického trhu jsou stále vysoké a kolísavé ceny, což odráží napjatý vztah mezi nabídkou a poptávkou,“ řekl ke zprávě generální ředitel BP Tony Hayward. Je proto nutné klást důraz na zajištění energetické bezpečnosti a také dát větší prostor alternativním zdrojům energie.

Ceny ropy se začaly výrazněji zvyšovat v roce 2002, do té doby se pohybovaly v pásmu deset až 15 dolarů za barel. Další masivní nárůst začal v roce 2005, kdy se ropa na chvíli zastavila kolem 50 dolarů. Od začátku letošního roku už ropa zdražila zhruba o 40 procent a minulý týden se poprvé přiblížila hranici 140 dolarů.