ČSSD předkládá zákon o dostavbě Temelína

Praha - Sociální demokraté chtějí bojovat za dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Navrhují proto, aby o dostavbě dvou reaktorů místo vlády rozhodla Poslanecká sněmovna. Vypracovali návrh, který má prohlásit za zákon dosavadní energetickou koncepci státu platnou od roku 2004. Ta s rozvojem jádra počítá a nikdo ji dosud nezrušil. O plánech ČSSD dnes na svých webových stránkách informoval týdeník Ekonom.

„Návrh je hotov, právě ho posíláme kabinetu k posouzení,“ sdělil jeho autor, místopředseda ČSSD a stínový ministr průmyslu Milan Urban. Se stavbou reaktoru podle něj již nelze dlouho otálet.

Ačkoliv z nedávné ankety Ekonomu vyplývá, že pro dostavbu dvou nových reaktorů je 190 z 200 poslanců, koaliční politici iniciativu sociálních demokratů odmítají. Urbanovi podle nich vůbec nejde o Temelín a blaho občanů, ale o to, aby křehkou koalici rozložil.

Energetická koncepce počítá do roku 2030 s vybudováním nových zdrojů energie o výkonu 1200 megawatt. Jádro by tak mělo mít na výrobě elektřiny 38procentní podíl. Dnes tento podíl sice dosahuje 35 procent, před rokem 2030 by se ale mohl bez důsledného uplatňování koncepce dramaticky snížit. Z provozu budou totiž vyřazeny reaktory v Dukovanech.

Urbanův návrh upravuje platnou koncepci jen mírně. První ustanovení, které stínový ministr průmyslu doplnil, říká, že ČR bude respektovat všechny mezinárodní závazky týkající se úspory energií. Druhé - zásadnější - uvádí, že stejně závazné bude pro český stát doporučení vládní komise předsedy akademie věd Václava Pačese, jak českou energetiku dále rozvíjet.

S tím, co bude zpráva komise obsahovat, si je Urban naprosto jist. „Je jasné, že její závěrečná zpráva bude obsahovat větu o tom, že bez dalších reaktorů to nejde," ujišťuje.

V České republice je v současnosti v provozu šest jaderných reaktorů. Podíl atomových elektráren na celkové výrobě elektrické energie činí 32 procent. Další rozvoj brzdí především odpor vládní Strany zelených.