Plyn letos ještě nejspíš znovu podraží, nahoru půjde i cena elektřiny

Praha - Zemní plyn pro spotřebitele letos ještě nejspíš opět zdraží. Přitom ceny zemního plynu pro domácnosti, včetně oznámeného zvýšení odčervence, se již za letošní rok zvýšily více než o pětinu. Na přelomu roku se musejí Češi připravit na to, že vzroste i cena elektřiny. Hlavním důvodem je výrazný nárůst cen energetických komodit na světových trzích, zejména cen ropy, lehkých a těžkých topných olejů a také cen černého uhlí. Cena černého zlata se od ledna zvedla o více než třetinu a za posledních 12 měsíců vyrostly téměř na dvojnásobek.

Energetické podniky mohou zdražit až na přelomu roku. Josef Havel z firmy E.ON uvedl, že cenu pro ně stanovuje energetický regulační úřad a zatím to byly meziročně dvě procenta. Úřad ovšem kontroluje jen distribuci a tvoří pouze polovinu ceny, na zbytek nemá vliv. Elektřina tak určitě podraží víc. Ředitel sekce pravidla trhu z firmy ČEZ Jan Kanta uvedl, že za zdražení elektřiny může i vysoká inflace.

Cenu plynu může podle odborníků hnát nahoru poptávka ze strany
energetických společností, které z něj chtějí vyrábět elektřinu. Ceny energií v Česku zaostávají za těmi evropskými zhruba o 30 procent. Podle některých odhadů ale plyn do roku 2012 podraží ve srovnání s rokem 2007 na dvojnásobek.

Lidé podle plynařů na cenové skoky reagují v mnohem větší míře krátkodobými opatřeními. Například mírně snižují teplotu nebo zcela přestávají vytápět méně používané místnosti. Mnohem méně se rozhodují pro dlouhodobé změny, jako je třeba lepší zateplení domu.