Pražské letiště chce podle Řebíčka už 65 investorů

Vídeň/Praha - Chystaná privatizace pražského letiště je lákavým soustem pro mnoho firem v oboru. Zájem už projevilo asi 65 investorů. Rakouskému listu Wirschaftsblatt to dnes řekl ministr dopravy Aleš Řebíček. Česká vláda nedávno rozhodla, že letiště prodá přímo strategickému investorovi. Ten by měl státu zaplatit nejméně 100 miliard korun.

Pražské letiště je považováno za jednu z nejvýznamnějších investičních příležitostí. „Praha je jediným významným letištěm v regionu, které bude v letech 2008 a 2009 privatizováno, takže očekávám velký mezinárodní tendr,“ řekl Řebíček. Jediným kritériem výběru podle něj nebude jen cena, jakou bude případný investor ochoten zaplatit. Důležitou roli bude hrát také perspektiva dalšího rozvoje letiště.

Z tohoto důvodu bude ústy Řebíčka vláda preferovat prodej spíše některému z mimoevropských investorů. Vlastníci blízkých letišť by totiž nemuseli být většímu rozšiřování letiště nakloněni. Mezi nedalekými vzdušnými přístavy by se tím zostřila konkurence.

Letiště Praha je největší na území nových členských zemí Evropské unie. V loňském roce odbavilo bezmála 12,5 milionu cestujících a jeho čistý zisk se tak zvýšil o 14 procent na 1,1 miliardy korun. Podle odhadů by letos mělo přes jeho brány projít víc než 13 milionů lidí. Tento počet se však už blíží maximální kapacitě letiště. Zvýšit ji na 40 až 50 milionů cestujících ročně umožní až vybudování nové přistávací dráhy. Brzdí ho však komplikovaná jednání s vlastníkem potřebných pozemků, finanční skupinou Penta.

Také Penta přitom figuruje v seznamu zájemců o privatizaci. Kromě ní vyjádřily předběžný zájem například investiční skupiny J&T a PPF Investments, provozovatel vídeňského letiště Flughafen Wien, německé společnosti Hochtief Airports a Fraport nebo australská skupina Macquarie Airport.