Dohoda s Nomurou ušetřila Česku 17 miliard

Praha - Nebýt dohody, kterou vláda uzavřela s japonskou Nomurou, musel by český stát zaplatit za prohranou arbitráž ve věci zkrachovalé IPB místo platných 3,6 miliardy korun celkem 20,6 miliardy. Dohromady tak Česká republika ušetří 17 miliard. Ministerstvo financí o tom informovalo na dnešní tiskové konferenci.

Na smíru s Nomurou se vláda dohodla v listopadu 2006 poté, co londýnský tribunál v březnu téhož roku označil Českou republiku jako viníka v arbitráži o 40 miliard korun. Vzájemnou smlouvu držely obě strany až dosud v tajnosti. Ministerstvo dnes zveřejnilo její ekonomickou část, zbytek zůstane i nadále tajný.

O výši výsledné částky, kterou bude muset Česko zaplatit, rozhodli arbitři v pondělí. Vypočetli ji právě na základě dohody o smíru, vycházeli přitom z hodnoty IPB při jejím převzetí ČSOB. Tu vyčíslili na 34,2 miliardy korun, blíže českému odhadu (26,7 miliardy). Nomura si IPB cenila na víc než 68 miliard.

Podle vzorce pro výpočet odškodnění byla hodnota IPB snížena o částku deset miliard korun představující hypotetické požadované zvýšení základního kapitálu IPB jejími akcionáři. Nomura po uvalení nucené správy nabízela státu, že zvýší základní kapitál o tuto částku. Stát však na tuto nabídku nereagoval. „Byl to významný argument Nomury v arbitráži, ve vzorci se nám podařilo jej využít v náš prospěch,“ uvedl šéf mezinárodně právního odboru MF Radek Šnábl.

Dále je podle vzorce z částky vypočten podíl Nomury v IPB, který byl 46,16 procenta. Částka byla dále snížena o 8,4 miliardy, což představuje výnos Nomury z prodeje akcií IPB. O tyto obchody se vedou dlouholeté spory známé jako „České pivo“. K výsledné částce kompenzace se následně přičte úrok ve výši šestiměsíční mezibankovní sazby Pribor od 16. června 2000.

Dohoda pomohla rovněž snížit úroky z odškodnění. „Kdyby se to úročilo standardně, tak by byl úrok pět až šest miliard korun. Jenom úrok by tak byl vyšší než celé existující odškodnění,“ uvedl Šnábl. Výslednou částku s úroky, kterou nakonec Česko zaplatí, dnes ministerstvo spočetlo na 3,61 miliardy korun.