Český obchodník Cyrrus bude uvádět firmy i na polskou burzu

Praha - Český obchodník s cennými papíry Cyrrus bude zprostředkovávat emise nových akcií i na varšavské burze. Tlačí ho k tomu fakt, že v Česku neexistuje trh, kde by se obchodovaly cenné papíry menších podniků. Polská burza ale tuto specialitu nabízí.

„Již delší dobu cítíme od našich klientů nespokojenost s možnostmi financování svých aktivit. Úvěrování bankami se začíná díky hypoteční krizi v USA komplikovat a prodražovat. Vstup finančního investora do společnosti není vhodný pro všechny a primární emise je tedy zajímavou možností, jak získat nedluhový kapitál,“ vysvětlil šéf aktivit pro polský trh Jan Procházka.

Cyrrus se bude ve Varšavě zaměřovat na menší emise v řádech desítek až stovek milionů korun. První akcie českých firem by Cyrrus mohl do Polska přivést ještě letos. „Nyní máme několik projektů ve fázi finalizace úpisu a předpokládáme, že do konce tohoto roku minimálně dva dovedeme do úspěšného konce,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Jiří Loubal.

Cyrrus bude po firmě Wood & Company druhým českým a celkem 12. partnerem varšavské burzy pro firmy, které chtějí získávat peníze od investorů výměnou za akcie. Od tohoto kroku si slibuje rozhýbání stojatých vod v oblasti českých primárních emisí.

Varšavská burza patří k nejúspěšnějším trhům ze všech  postkomunistických zemích střední a východní Evropy. Loni přilákala 81 nových firem, zatímco na Českou burzu vstoupily pouze dvě. Ve Varšavě se obchodují cenné papíry více než 350 společností, jejichž tržní hodnota přesahuje 270 miliard eur.