Na daních státu loni nejvíce zaplatil ČEZ

Praha - Na daních z příjmu právnických osob loni stát získal 115 miliard korun. Nejvíce mu zaplatil energetický gigant ČEZ. Následovala Telefónica 02 a hutní společnost ArcelorMittal. Dvacet největších firem odvedlo více než třetinu celkové částky - dohromady 46 miliard korun.

ČEZ ve vedoucí pozici daňových poplatníků vystřídal Českomoravskou obchodní banku, která se propadla až na 21. místo. „My jsme od roku 1993 odvedli na daních z příjmu více než 77 miliard korun a toto číslo těžko někdo překoná,“ míní o výsledku ČEZu mluvčí energetické společnosti Ladislav Kříž.

V mnohém překvapivé výsledky čeká ministerstvo financí příští rok. V daňovém žebříčku se totiž projeví změny platné od letošního ledna. „Snížení míry zdanění bylo zhruba kompenzováno zvýšením daňového základu, kde se škrtly některé z těch odpočitatelných položek, například se to týká části úroků, které si firmy už nemůžou zahrnovat do nákladů,“ popsal provedené změny analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Ministerstvo financí sestavuje žebříček pořadí právnických osob na základě zaplacené daně z příjmu od roku 2003. Přehled nezahrnuje subjekty, které nevyslovily souhlas se zveřejněním.